Ugrás a fő tartalomra

Verseskötet ajánló: Átkelés – Kortárs amerikai költők

Az Átkelés egy rövidke antológia nálunk kevéssé ismert amerikai költők verseiből. Huszonhárom hang, huszonhárom felfedezésre váró világ, amivel megéri megismerkedni. Jó esély van rá, hogy ekkora választék mellett az olvasó talál a kötetben olyan szerzőket, akik miatt azt fogja mondani, hogy ez egy jó befektetés volt.
Én hamar találtam benne ilyet. Elsőként Wanda Coleman versei tettek rám nagy hatást. Rendkívül ütős szövegeket találunk ide beválogatva tőle. Az olyan fájdalmas, szorongásosakon át, mint a “Ne bízz senkiben, aki vonz/mint az ördög, menekülj azoktól, akik azt mondják/ szeretnek“(1),  vagy a “Ma gyilkosság vagyok az északi városrészben“, egészen az olyan megnyugvókig hogy “néha megérint a blues és le kell feküdnöm/kiviszem a strandra és szétszórom a homokon“(2).
A kötet további női szerzői szintén figyelemreméltóak. Örültem neki, hogy a szerkesztő beválogatott ilyen csemegéket is, mint pl Louise Glück Marinája. A föntiekből is következik, hogy a város, a magány, vagy éppen az idő témájával foglalkozó versek mellett, a szerelem témája is időről időre fölbukkan a gyűjteményben.
Steve Dalachinsky Csupasz torkokja és Wanda Coleman szókimondása mellett, vannak a kötetben hagyományosabb, romantikusabb darabok is. Van itt minden szerelmi csalódásról, reményteljes várakozásról, együtt megöregedésről (Stanley Kunitz – Érints meg), de szintén érdekesek Sharon Olds elmélkedései is a szerelemről és a szexről. Hal Sirowitz Veszélyes csókokja pedig a humorérzéket se nélkülözi. Játékosságuk hamar megkedvelteti az olvasóval ezeket a rövidke írásokat. (Ld. még a Nem ma este és a Barátnő családi vacsorán c. verseket is.)
Carter Revard-tól Az Újvilág felfedezése egy sci-fi témát boncolgat. Stephen Dunn Különböző órákja és Galway Kinnel Az éjszaka verse című írása pedig szintén a kötet legjobbjai tartozik.
A verseket Gyukics Gábor fordította és válogatta össze.  A kötet végi életrajzokból megtudhatjuk, hogy Gyukics maga is költő, öt verseskötet szerzője. (Ezek után már az ő írásaira is kíváncsi vagyok).
Az Átkelés igazán kellemes olvasmánymég ha csak jövet-menet olvasgatjuk is, amikor éppen néhány percünk akad rá. Még ha tartunk nagyobb szüneteket is, hogy megemészthessük az olvasottakat, a könyv pár nap alatt, akkor is végigolvasható.

***
(1)= Cím nélkül
(2)= Lefekvő blues
Átkelés  –  Kortárs amerikai költők,  szerk. és ford.: Gyukics Gábor,
Nyitott Könyv  2007.

(A régi blogból, 2008. november 10.)