Ugrás a fő tartalomra

Naomi Alderman - Kérdések arról, hogy ki van föntebb avagy A ​hatalom...


Nemrégiben jelent meg először magyarul Naomi Aldermantól A hatalom (The Power, 2016.), ami minden bizonnyal az utóbbi évek idehaza legjobban várt regényei közé tartozik.
Mostanra szinte mindenki hallhatott már valamit róla, hiszen már a múlt évben is folyamatosan ajánlgatták ezt a könyvet egymásnak az angol nyelven is olvasók. Ez a könyv meg is érdemli, hogy beszéljenek róla.

Alderman regénye az általunk ismert világból indul ki, amelyben aztán hirtelen kitör a nőuralom. Ennek az oka egy új szerv kifejlődése, aminek a segítségével áramütést lehet adni. (Kicsit olyan ez, mint amikor az X-Menben az ifjak fölfedezik a különleges képességeiket, csak itt minden nőnemű fiatal érintett, ami természetesen világszerte nagy változásokhoz vezet.)
A regény témája mégis elsősorban maga a hatalom, ahogyan azt a cím is sugallja. Ennek a megszerzése, gyakorlása, a visszaélések, amiket lehetővé tesz, az elvesztése, a hiánya, a vágy utána, és a megjelenési formái. (Mind a hétköznapi helyzetekben, mind a forradalmak idején vagy éppen olyan helyeken ahol háború van).

Öt szereplő nézőpontjából kísérhetjük végig a változásokat, akiknek a története több ponton is összekapcsolódik. Akad köztük amerikai politikusnő, angol lány gengsztercsaládból, egy vallásalapító, emellett a politikusnő lánya és egy nigériai újságíró fiú is.
Ez egy olyan regény, ami elgondolkodtat a nemi szerepekről is. A hatalom olyan könyv, amit már férfiak is ajánlanak egymásnak, mert segít egy kicsit megérteni a társadalomban fönnálló egyenlőtlenségeket. Meg persze mindenkit érdekel a hatalom. Ez egy igazi örökzöld téma.

A magyar fordítást nem tudom véleményezni, mert csak az eredeti szöveget ismerem. Ez egy remekül megírt regény, amit csak ajánlani tudok.