Ugrás a fő tartalomra

Humor és retró sci-fi - Spider Robinson: Callahan’s Secret (1986)

Spider Robinson sok humorral átszőtt Callahan sorozata a hetvenes évek végén indult, és rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert. Én a Callahan’s Secret c. kötetben lévő történeteket olvastam.
A sorozat főszereplői egy Callahan nevű fickó kocsmájának a törzsvendégei,  akik folyton segítenek egymásnak megoldani mindenféle problémát. Fölvidítják az öngyilkos jelölteket, itatják azokat akiknek szerelmi bánatuk van, és ha kell az ellenséges szándékkal közeledő űrlényeket is feltartóztatják. Akad közöttük időutazó, beszélő kutya, telepata, vámpír és földönkívüli is, de a többség hétköznapi, de mégis jószándékú ember. Optimista sci-firől van szó, és rendkívül élvezetes olvasmány volt.
Nem tudom, hogy Spider Robinsontól hozzáférhető-e valamilyen írás magyar nyelven. (A régi Galaktikában állítólag megjelent valamikor egy hasonló témájú novella, ami akár még egy Callahan történet is lehet, de valószínűleg ez minden.)
Hogy a hazai olvasók mellett a kritikusok érdeklődését is biztosan felkeltsem, ide írom, hogy a szerző Campbell, Nebula és többszörös Hugo-díjas, életművéért pedig már Heinlein díjat is kapott.


Linkek:

(A régi blogból, 2012. jan. 10.)