Ugrás a fő tartalomra

Interjú Szujó Norberttel


Interjú Szujó Norberttel, a Randomkult blog szerzőjével és a F.I.O.K. (Fantasztikus Irodalmi Olvasói Kör) alapítójával




1. Olvasóként milyen könyveket szeretsz?

Első sorban fantasztikus és ismeretterjesztő irodalmat olvasok, de semmilyen zsánertől nem zárkóznék el, ha több időm lenne olvasni. Természetesen olvasok klasszikus irodalmat és kortárs szépirodalmat is, szeretem a thrillert és érdekel a történelem. Persze nem véletlen, hogy (ha már választanom kell) a fantasztikum a legfontosabb számomra. Ez az a zsánerkör, amihez akarva-akaratlanul mindig visszatérek, biztos pont a számomra. Olyan gondolatokat és érzéseket ébreszt fel bennem, amelyek megélését fontosnak tartom. A tudományos fantasztikum a minket körülvevő univerzum felfoghatatlan voltára, valamint ember voltunk jövőbeli, félelmetes következményeire világít rá; a horror és a fantasy a bennünk rejlő, egyszerre csodás és rémületes világba nyit kaput; a klasszikus rémtörténet és a weird pedig mindezt egyszerre, fogódzkodót és fedezéket nem kínálva képes ránk zúdítani. Azonban olvasóként nem mindig a katarzisra szomjazom: a könnyed szórakozás ugyanúgy fontos.

2. Milyen projektekkel veszel részt a hazai irodalmi életben?

Egy évvel ezelőtt még egészen más lett volna a válaszom: szinte semmilyenben. Korábban részt vettem a Black Aether novelláinak elbírálásában és az online magazin részére is írtam ezt-azt, de épp a F.I.O.K. volt az, ami miatt kicsit félretettem minden mást. A F.I.O.K. pedig csak a jövőben hoz majd gyümölcsöt. De hoz majd! Persze a háttérben zajlik néhány olyan dolog is, amiről nem beszélhetek, de ezeket leszámítva átmeneti korszakomat élem.
A F.I.O.K. irodalmi projektjéről annyit lehet tudni jelenleg, hogy több író is felajánlotta a novelláját egy amatőr antológiába. Azonban szeretnék aktív, folyamatosan működő alkotói kört kiépíteni. Ennek előkészítése van most folyamatban.

3. Mi a legjobb tapasztalatod a F.I.O.K. csoporttal kapcsolatban?

A F.I.O.K. legalapvetőbb célkitűzése az volt, hogy közös fóruma legyen a hazai fantasztikus irodalmi élet képviselőinek. Nyilvánvaló, hogy nem mindenki képviselteti magát a csoportban (jelenleg hatszáznegyven tagunk van), de sokan, sokféle színtérről (olvasók, bloggerek, írók, kiadók munkatársai, szerkesztők, grafikusok, képregényesek…) jelen vannak, aminek jelentősége az, hogy nincs mellébeszélés: a feltett kérdésekre, felvetett témákra valaki biztosan reagál. Gyakori a vita, vannak nézeteltérések, de a lényeg a vélemények sokfélesége, a széles látókör. Jó látni, hogy a magyar fantasztikum jeles képviselői is megosztják a gondolataikat, de nagyon fontos az is, hogy a laikusok sem érezhetik kirekesztve magukat. A F.I.O.K. legnagyobb eredménye, hogy közelebb hozza egymáshoz a fantasztikus zsánerek köré gyűlt különböző befogadói táborokat. A jövő nagy kihívása, hogy valahogyan össze is fűzze őket, még ha teljes összekovácsolódásról nem is álmodhatunk.
Lenyűgöz továbbá az a milliónyi lehetőség, ami a csoportban rejlik. Minden felmerülő probléma arra sarkall, hogy elgondolkozzak a megoldáson, ezért rengeteg ötletem van a jövőre nézve. Azon leszek, hogy az ötleteim közül minél többet megvalósítsak.

4. A Randomkult blognak és a hozzá kapcsolódó csoportnak mi a célja?

A Randomkult az én személyes hobbiblogom. Arról szól, amit olvastam, amit láttam, amit átéltem. Szeretem felhívni mások figyelmét olyan hazai projektekre, amelyek szerintem kevés figyelmet kapnak. A Randomkult Klub csoportra a Facebook megosztási prioritásokkal kapcsolatos politikájában bevezetett változások miatt volt szükség. De ez nem minden. A Randomkult mindig is egyfajta látásmódot közvetített: egy olyan jellegű figyelmet, ami bár nem olyan jelentős, mint a szakavatott kritikai médiumok figyelme, de a maga módján mégis fontos. A rajongói lelkesedés, a kultúra szeretete jelenik meg a blogon és én erre szeretnék építeni a jövőben. A Randomkult blog előre láthatóan augusztustól indul újra (addig csak ajánlók, esetleg néhány hosszabb írás várható), a csoportot pedig egy viszonylag kötetlen, beszélgetős, szórakoztató fórummá szeretném tenni.

5. A női szerzőkkel, alkotókkal kapcsolatban jellemző idehaza, hogy kevesebb hír foglalkozik velük, kevesebb cikk, ajánló születik a műveikről. Neked mennyire volt érzékelhető ez a különbség? Mennyire jelenik ez meg a F.I.O.K. csoportban? Hogyan segít a csoport az ő munkáikat is bevinni a köztudatba?

A F.I.O.K.-on belül tíz megosztott bejegyzésből átlagosan kettő foglalkozik női szerzővel, vagy a női szerzők helyzetével. Ez nagyon rossz arány, de érdemes elmélyülni a témában! Egy olyan csoportról beszélünk, ami nagyon sok, változatos témával foglalkozik, nem csak fantasztikus irodalommal. Nagyon sok aktív tagunk nő, köztük alkotók, szerkesztők, kiadók munkatársai. A véleményük számít, a látásmódjuk megjelenik a csoportban. Ez persze sovány vigasz, ha azt vesszük, hogy a csoport által befogadott kulturális színterek szinte mindegyikén problémát jelent a nőkkel kapcsolatos alaptalan előítéletek kezelése és a nők hátrányos megkülönböztetése. Lehet-e egy lány geek? Hogyan érvényesülnek az irodalomban a nők? Miért a félpucér cosplay-ek kapják a több like-ot? A F.I.O.K. teret ad az ilyen és ehhez hasonló kérdések megvitatására. Az is egyértelmű, hogy minden tagunk szabadon oszt meg bármilyen bejegyzést a megosztási szabályok figyelembe vételével. Ezek a szabályok azért vannak, hogy a tartalom ne híguljon fel (lásd: mémek, vicces videók…), és nem azért, hogy kirekesszünk bizonyos témákat. A témák széles skáláját befogadjuk, így például a fantasztikum témaköréhez kevésbé kapcsolódó, de a nők társadalmi helyzetét mégis valamilyen művészeti, kulturális szemszögből megvilágító cikkeket, véleményeket is.
Itt viszont kiemelném a N.A.S.I. (Nők A Spekulatív Irodalomban) facebook-csoport szerepét! Nagyon pozitív dolognak tartom, hogy létezik egy ilyen csoport, ami ilyen alapossággal hívja fel a figyelmet a témára. A csoporttagok megosztásaiból sokat tanulok én is és a megszerzett tudást, a N.A.S.I. alapelvei mellett kiállva, a F.I.O.K. adminisztrátoraként is hasznosíthatom.
A magam részéről egyébként az egész női egyenjogúság kérdést nem értem. Illetve nem értem, hogy a XXI. században miért tartunk még itt. Arra kérek mindenkit, aki úgy érzi, hogy a F.I.O.K. tehetne többet annak érdekében, hogy a női szerzők jobban érvényesüljenek, keressen meg, írjon rám és beszéljük meg a dolgot! Nyitott vagyok minden lehetőségre és teljes vállszélességgel kiállok az ügy mellett.

6. A te tapasztalataid szerint mennyire trollveszélyes még mindig a női szerző és a női főhős téma? Vagy úgy általában a nők ábrázolása?

Miután pár problémás elemet eltávolítottunk a csoportból (erre többször okot adtak, a végsőkig feszítették a húrt), úgy gondolom, a F.I.O.K.-ban nem jellemző az ilyen jellegű trollkodás. Más csoportokban sem tapasztalom, de természetsen megválogatom, milyen fórumokat látogatok. Vannak negatív tapasztalataim, de már rég nem idegelem magam azzal, hogy a gyakran szándékosan provokatívan előadott bulvárhírekre érkezett hozzászólásokat olvasgatom.
Nem szeretném jelentéktelennek beállítani a trollveszélyt, hiszen a trollok stresszhelyzetet idéznek elő, lelki traumát okoznak, gátolhatják mások kibontakozását. Tűrhetetlen az ilyen magatartás. Sokkal veszélyesebb azonban az irodalmi és kulturális élet “felső köreiben” tapasztalható hozzáállás. Ezzel kapcsolatban nekem, személy szerint nincsenek tapasztalataim, de időről-időre előkerülnek történetek találkozókról, bankettekről, beszélgetésekről. Nagyon fontos, hogy ezeket a történeteket el kell mesélni, különben senki nem szerez róluk tudomást. A “nők egyre ügyesebbek” jellegű véleményekről a kijelentői is azt hiszik, hogy ártalmatlanok. Pedig nem azok. Veszedelmes, ártalmas elképzelések, berögzülések, előítéletek élnek a köztudatban, amiket gyökerestül ki kell irtani.
A női szerzők népszerűek, kiválóan írnak (semmi értelme megkülönböztetni őket a férfi szerzőktől). A női főhősök, ha csak az irodalmat nézzük, népszerűek Brünnhildtől, Kattniss Everdeen-ig. Ezen a téren az audiovizuális szórakoztató médiumoknak van még mit fejlődniük, ugyanis a tömegfilmben, kommersz animációs filmekben, vagy a videojátékokban olyan borzalmas, évtizedes szokások élnek a hősnők ábrázolását illetően, amelyekkel a jelenkori alkotások nem, vagy nem hatékonyan szakítanak. Vannak azonban pozitív példák, amelyek remélhetőleg egy nagy változás előjelei.

7. Szerinted mit lehetne tenni azért, hogy javuljon a hazai helyzet ezen a téren?
Mit tehetne, mit csinálhatna jobban a közösség úgy általában?
Egy-egy világnézeti meggyőződés olyan könnyen felhasználható politikai vagy üzleti befolyás szerzésére, hogy nagyon sokaknak érdeke, hogy ne változzanak túl gyorsan a dolgok. De változás kell! Ebben a közösségnek óriási szerepe van. A XXI. században az alkotó és a befogadó között olyan élénk, folyamatosan aktív kommunikáció zajlik, ami egyfajta kötelékként is felfogható. Nagyon fontos szerepe van azoknak a médiumoknak is, amelyek közvetítenek a kulturális élet résztvevői között. És végül meg kell jegyeznünk, hogy konkrétan a fantasztikus irodalmi színtéren elismert kiadók és szerkesztők egész sora képviseli azt a felvilágosult látásmódot, ami már rövid távon pozitív változásokhoz vezethet. Ezen a téren bizakodó vagyok: a jövőben kialakulhat egy olyan masszív közösség, ami mintegy védelmezi az alkotókat. A szerzők legfontosabb érdekképviselete az olvasótábor kell legyen. Ha egy szerzőt (és itt már szakítsunk a nemi megjelöléssel) bármilyen jellegű sérelem ér, egy egész befogadói közösség, valamint a szakma egyszerre reagál rá. Semmi nem marad szó nélkül, de szerintem tettek nélkül sem. Ezért mindenkit arra biztatok, hogy ha sérelem érte, azt ne hallgassa el!

8. A női témán kìvül milyen témák váltanak még ki sok vitát a közösségben? Mi lehet ennek az oka? Látsz-e ezen a téren valami haladást?

A F.I.O.K.-kal kapcsolatban nincsenek kiugróan negatív tapasztalataim, de szinte biztos, hogy ugyanilyen téma az LMBTQ szexuális identitások, a nemiség kérdése, a “faji” egyenjogúság kérdése, a vallás kérdése (ez leginkább az idegengyűlöletből fakadóan). Az ok az, hogy ostoba, rendkívül ártalmas, tudománytalan és tarthatatlan berögzülések élnek a köztudatban. Ezek a berögzülések természetüknél fogva ellene vannak a változásnak. A F.I.O.K. minden kulturális értéket befogad és ellene van mindennek, ami ezt a befogadási folyamatot megakasztani igyekszik. Nagyon szomorú lennék, ha kiderülne, hogy a csoport több mint egy éves története alatt nem vált volna mindenki számára nyilvánvalóvá ez.
Ezekben a kérdésekben sok tekintetben nem tapasztalható pozitív változás, a politikai helyzet sem ezt támogatja. De ne feledjük, hogy nyíltan beszélhetünk ezekről a témákról és beszélnünk is kell róluk. Ismét kiemelném a közösség szerepét. Ezek olyan kérdések, amelyekben van valami “általánosan emberi”, ami mellett sokan teljes vállszélességgel kiállnának és ki is állnak.

9. A F.I.O.K. alkotói csoportról mit kell tudni? Mik a célkitűzések ezzel kapcsolatban?

A F.I.O.K. (Fantasztikus Irodalmi Olvasói Kör), tehát a “nagy csoport” mellett létrejött a F.I.O.K. Alkotói Csoport is, ami kisebb, családiasabb. A nevéből kiderül, hogy elsősorban azokat várja tárt karokkal, akiket érdekel az alkotás, az írás folyamata, a művészet. Az alapítás körülményei nagymértékben összefonódtak a novellás projekt alakulásával. Például akik novellát küldtek nekünk, azok mind tagok.
Fontos látni azonban, hogy az Alkotói Csoport is mindenkit befogad. Sőt, az anyacsoport valamennyi tagja elbírálás nélkül felvételt nyer, ha jelentkezik, de külsős tagok jelentkezését is várjuk! Az is fontos, hogy nem csak az írásról, de más műszétekeről is, úgy általában az alkotás folyamatáról, az alkotói filozófiákról szól ez a csoport. Ahogyan a F.I.O.K. maga, úgy az alkotói csoport is a jövőben hoz majd, (remélhetőleg szép) gyümölcsöket. Rengeteg ötletem, tervem van ezzel kapcsolatban.
Azt is észrevettem, hogy néhányan, akik a F.I.O.K.-ban nem akarnak részt venni a heves vitákban, vagy egyszerűen csak nem érdekli őket minden, ami ott felvetődik, inkább az Alkotói Csoportban szólalnak meg. Ez is egyfajta motivációt jelent és a jövőben erre is építeni fogok.


Linkek: