Ugrás a fő tartalomra

Öt kortárs SF könyv, amit kár lenne kihagyni

A alábbi könyvek közül eddig három jelent meg magyarul. (A fordítások minőségéről nincs információm, mivel én mindegyikből az angol szöveget olvastam.) A részletes ismertetők a címekre kattintva érhetők el.


 

1.
Becky Chambers: The Long Way to a Small, Angry Planet
Egy optimista űropera, ami stresszoldónak is jó.
A Wayfarers sorozat kicsit olyan mint a Star Trek leírva, csak csajosabb, fiatalosabb, multikulti fókusszal és egy eredeti világgal. Meg egy kis humorral.


2.
Margaret Atwood: Legvégül a szív (The Heart Goes Last)
Az a nagyon különleges ebben a regényben, hogy a kőkemény disztópiának induló történet lassacskán egyre inkább komédiává válik. A néhol szürreális, vagy éppen akció vígjátékokba illő jelenetek mellett Atwood a Szentiván-éji álmot is idézi egyes ötleteivel.
Update: Amikor az ajánlót megírtam, még nem tudtam, hogy a Jelenkor éppen tervezi megjelentetni. A magyar nyelvű kiadás a napokban jelent meg Legvégül a szív címmel.


3.
Amal El-Mohtar és Max Gladstone: This Is How You Lose the Time War
Ezt a szépségesen szép írást érdemes elolvasni. Ez az időutazós, kémes, sci-fi egy romantikus történet is egyben, amihez a hátteret egy talán soha véget nem érő, értelmetlen háború adja. A kisregény legfőbb erőssége, h nagyon jó a szöveg. Különösen a költőisége miatt, de a sci-fi rész is jól átgondolt.


4.
Ann Leckie: Mellékes igazság  (Ancillary Justice)

Ez a regény egy nagy sikerű űropera sorozat első kötete. A szöveg már a nyelvhasználata miatt is nagyon különleges, hiszen a szerző minden szereplőre nőneműként utal, a she személyes névmást használva. Mindezt azért, hogy egy olyan világot mutasson be, amiben a nemek nem számítanak. A sorozat egyik főszereplője egy emberi testben rekedt AI, aki korábban egy hadihajó működtetője volt és most igazi mivoltát elrejtve él. Ez egy olyan történet, amiben az én természetéről, a gyarmatosításról, a katonáskodásról, a hatalomról, a politikáról és az emberi természetről való gondolkodásnak sokkal nagyobb szerep jut mint az akciódús jeleneteknek.


5.
Naomi Alderman - A hatalom (The Power)
Alderman regénye az általunk ismert világból indul ki, amelyben aztán hirtelen kitör a nőuralom. Ennek az oka egy új szerv kifejlődése, aminek a segítségével áramütést lehet adni. (Kicsit olyan ez, mint amikor az X-Menben az ifjak fölfedezik a különleges képességeiket, csak itt minden nőnemű fiatal érintett, ami természetesen világszerte nagy változásokhoz vezet.)
A regény témája mégis elsősorban maga a hatalom, ahogyan azt a cím is sugallja. Ennek a megszerzése, gyakorlása, a visszaélések, amiket lehetővé tesz, az elvesztése, a hiánya, a vágy utána, és a megjelenési formái.
Ez egy olyan regény, ami elgondolkodtat a nemi szerepekről is.