Ugrás a fő tartalomra

Vörös és kék, avagy levelek az időháborúból

 

Amal El-Mohtar és Max Gladstone szépségesen szép írását (This Is How You Lose the Time War) érdemes elolvasni. Ez az időutazós, kémes, sci-fi egy romantikus történet is egyben, amihez a hátteret egy talán soha véget nem érő, értelmetlen háború adja. Ez az írás tavaly a Hugo, a Nebula és a Locus mellett még egy sor egyéb SF díjat is elnyert.

A kisregény legfőbb erőssége, h nagyon jó a szöveg. Különösen a költőisége miatt, de a sci-fi rész is jól átgondolt. A két főhős, Blue és Red levelezéséből áll össze a történet. Mindketten időutazó szuperügynökök.
Ha valaki ezt egy romantikus sztoriként ajánlja nekem, akkor talán nem is olvastam volna el. Időutazós-kémes történetként viszont érdekesnek tűnt. El-Mohtar novellái közül volt, amit már ismertem, és így mindenképpen valami jóra számítottam.

Az már egy egészen másik a kérdés, h vajon kiket érdekelhet ez itthon. A nyugatinál sokkal konzervatívabb magyar sci-fi olvasói ízlésvilágtól talán távolabb esik, de egy fiatalosabb és sokszínűbb olvasóréteg valószínűleg szeretné ezt a könyvet.
Sokkal szélesebb közönséget lehetne megszólítani vele, ha romantikus könyvnek marketingelik, mintha sci-finek. Már csak amiatt is, h az utóbbi itthon egy nagyon picike piacot jelent.

A fentieken kívül a költészetet szerető angol szakosoknak is biztosan megmelengeti a szívét egy ilyen megformáltságú szöveg. (Wordsworth, Yeats és Auden rajongóknak is határozottan ajánlott.)

Az eredetiség és a költőiség mellett Amal El-Mohtar és Max Gladstone írásában az is érdekes még, h a nemi szerepeknek nincs jelentősége a történetben.  
Red és Blue esete igazi különlegesség. Nincs arról információm, h esetleg tervezik-e már valahol a magyar nyelvű kiadást. Az olvasók biztosan nem járnának vele rosszul.