Ugrás a fő tartalomra

Ali Smith – Hotel világ (Hotel World, 2001)


Ali Smith a kortárs skót szépirodalom egyik kiemelkedő teljesítményű személyisége, aki  komoly témákat kezel könnyed és vagány stílusban. Nem kevés játékossággal és kifejezetten lebilincselően ír.
A Hotel világban öt nő történetét ismerhetjük meg, és valamiképpen, mindegyiküknek köze van  egy bizonyos szállodához, a Globus Hotelhez. Egyikük egy tinilány aki ott volt alkalmazott, teljesen értelmetlen halált halt egy balesetben, és azóta kísértetként mászkál az élők között. Az ő kishúga azért jön a hotelbe, mert arra kíváncsi, hogy mi történt akkor. Egy másik szerencsétlen lány télen, betegen a hotel mellett koldul. A negyedik nő meg a depresszióra hajlamos recepciós kisasszony, aki egy különösen hideg téli éjszakán titokban behívja őt. Az ötödik egy elegánsabb nő, egy sztorira vadászó újságíró, aki a hotelben szállt meg, és mindenkit nyersanyagnak tekint az írásaihoz.
A társadalom különböző rétegeibe tartozó emberek élete, sorsa, egy estéje áll a középpontban, ez az ami egy rövid időre megmutatkozik előttünk a Világ nevű hotelben.
Ez a könyv is a reklám híján megbukott kiadványok között végezte az akciós könyvesboltok kínálatában. Megérdemelt volna egy sokkal jobb magyar borítót is. (Rózsaszín-fekete háttéren csillagok vannak rajta, meg lehangoló keresztek.) A fordító, M. Szabó Csilla munkáját viszont csak dicsérni tudom. Azoknak az olvasóimnak, akik szépirodalmat is olvasnak, mindenképpen ajánlom.

Linkek:
Ali Smith (WikiBritish Council)
Hotel World (Wiki)



(A régi blogból, 2012. január 9.)