Ugrás a fő tartalomra

Margaret Atwood és az ő kedvenc világai (In Other Worlds)


Ezúttal egy olyan könyvet ajánlok, amiben Margaret Atwood a fantasztikus irodalom nagyjairól ír közérthető, szórakoztató stílusban. Megtudhatjuk belőle azt is, hogy milyen hatások érték őt mint alkotót.

A szerző hazánkban elsősorban A szolgálólány meséje és a MaddAddam sorozat révén lett ismert. Ebben a kötetben (In Other Worlds: SF and the Human Imagination, 2012) tanulmányok, esszék, és előadások szövegei olvashatók. Ráadásnak emellett még egy kevés próza is van benne.

Megtudhatjuk belőle például azt is, hogy milyen volt az ún. aranykor irodalmával találkozni gyerekként, tinédzserként, vagy éppen fiatal felnőttként megismerni ezeket a műveket. Segít az olvasónak megérteni, hogy mit is jelentett egy-egy ilyen könyv a keletkezési helyén és idejében, és vajon hogyan, miért lettek éppen ezek ennyire népszerűek.
Atwood ugyanolyan lelkesedéssel mesél nekünk Wells, Huxley és Orwell klasszikusairól mint Le Guin írásairól. Vagy éppen a mitológiáról, a képregényekről, az utópiákról és a disztópiákról is. A szerző a saját műveivel kapcsolatban is sok érdekességet megoszt.

A kötet a Margaret Atwood rajongók mellett az SF irodalom, az irodalomtörténet és az angolszász popkultúra iránt érdeklődők számára is érdekes lehet.