Ugrás a fő tartalomra

Johannes szívderítő temetése : Kortárs norvég novellák (2003)

A Könyvfesztiválon szereztem be, a Scolar Kiadó standjánál, ezt a kis novellagyűjteményt kortárs norvég szerzők műveiből. Már a fülszöveg is elárulja, hogy nem anyagi gondok nyomasztják az írások főszereplőit, hanem elsősorban pszichologizáló művekről van szó, és némi fekete humor is akad bennük itt-ott.
Frode Grytten Kutyasétáltatás című írásának a főhőse például irigyli a család kutyájától azt a figyelmet, amit az állat a feleségétől kap, és ezért megpróbál megszabadulni a kutyától, bár valahogy hiába próbálja.
Sigmund Jensen Purgatórium című írása az egyik legjobb a kötetben. Ebben rákos betegek összefognak, hogy megöljék egy társukat, akivel egy szobában vannak, mivel az a saját kényelme érdekében igyekszik mindenkit rávenni, hogy adják föl a küzdelmet idő előtt. Először idegenkednek az emberölés gondolatától, majd egyre reálisabbnak tűnik a dolog. (Mindehhez pedig az a fölismerés társul, hogy nem is kell annyira félniük a lebukástól, hiszen nem túl sok mindent tudnának még velük csinálni.)
A kötetben lévő történetekben családtagok találkoznak hosszú idő után, az emberek neheztelnek egymásra, és gyakran azzal okozzák a saját problémáikat, hogy nem képesek őszintén kommunikálni egymással.
Ilyen Jan Kjaerstad Kedd, pünkösd után c. története is,  ami egy egymástól elidegenedett házaspár, a lelkész és a felesége elfojtásokkal teli hétköznapjairól szól. Több szereplő szemén keresztül is láthatjuk benne ugyanazokat az eseményeket, a sérelmek pedig csak egyre gyűlnek, mert mindenki elvárásoknak akar megfelelni, és fél azt kimondani amit igazából gondol.  A címadó novella, Kjell Askildsen írása egy megkeseredett, embergyűlölő öregember története, akit a csúnyasága miatt mindenki elkerül, és akinek már csak a más baja okoz örömet.
Az első írás a kötetben egy regényrészlet, amelyben egy irodalom professzor az éppen divatos, sznobok dicsérte irodalom és a valóban jó írások közötti különbségről elmélkedik, és emellett vágyakozni kezd az egyik diákja után (Hanne Orstavik: 43. hét).
Három hónap elteltével az írások felére még emlékszem a könyvből. A többi novella eszerint számomra az olvasható közepes kategóriába esett, de ez is már mindenképpen jó aránynak számít. A Johannes szívderítő temetése a lelkizős írásokat kedvelőknek ajánlott.


(a régi blogból, 2012. július 29.)