Ugrás a fő tartalomra

Stephen King könyve az írásról: On Writing: A Memoir of the Craft (2000)


Az On Writing egy nagyon érdekes önéletrajz mindenféle jópofa történettel, ugyanakkor mégis elsősorban egy írással kacérkodóknak szóló könyvről van szó.
Az alapvető tanácsok mellett (pl. a nyelvtan alapos megismerése, leírások, karakterábrázolás, párbeszédek stb.), szól a saját módszereiről is. Megtudjuk például, hogy a legjobb művei úgy születtek, hogy nem tervezte meg előre, mi fog történni, csak kiindult egy szituációból vagy egy karakterből. A tervezgetős módszerrel is írt könyvet, de szerinte úgy sokkal kiszámíthatóbb írások keletkeznek. Szót ejt a horror rajongásáról is, amit tini korában a Roger Corman filmek (Poe feldolgozások) imádata alapozott meg, de azt is megtudjuk hogy mindenféle zsánerrel próbálkozott már és egészen kicsi korától kezdve ír. Többek között sci-fit is írt, de azután másfelé sodorta az élet. Továbbá, hogy ő is azok közé az írók közé tartozik, akik egy bizonyos olvasó számára írják a történeteiket, (az ő esetében ez a felesége.)
Nem maradhat el az írással foglalkozó könyvek kötelező és mindig megfogadandó tanácsa sem, vagyis hogy az elkészült kéziratokat egy ideig pihentetni kell, majd pedig át kell nézni és javítgatni kell mielőtt egy szerkesztőnek el lehet küldeni.
Az is kiderül, hogy King naponta 4-6 órát tölt el összesen olvasással és írással, és máig is sok örömet talál ebben.
Ami pedig az írói karriert illeti, az arrafelé szokásos utat járta be. Bár egyszer csak a szegénységből hirtelen az átlagosnál jóval sikeresebb írók közé került, ezt nagyon sok munka és kitartó próbálkozás előzte meg. Először olyan magazinokban publikált, amik csak példányokkal tudtak fizetni, majd innen haladt az egyre többet fizető kiadványok felé, később aztán az irodalomjegyzék birtokában sikerült találnia egy megfelelő ügynököt, akinek a segítségével aztán egy igen nagy összegért sikerült eladnia a Carrie c. regényt. A többi pedig már történelem.
Az írásról című könyv 2005-ben megjelent magyar nyelven is. Nem csak a horror rajongóknak érdemes elolvasni.
Linkek:

(a régi blogból: 2010.12.03.)